Радий: Stray

Радий: Stray

Ніхто цього навіть і не очікував, але action adventure про милого котика виявилась action adventure про милого котика.

Якщо серйозно, що таке Stray можна було здогадатись ще по першим трейлерам. Це action adventure в якій ви граєте котиком. Більша частина дій (окрім майже постійно доступної можливості нявкати) контекстні. Серед тих дій будуть і платформінг, і можливість інколи взаємодіяти з предметами, і можливість виконувати “побічні квести”, збирати колекційні предмети, а також є моменти, коли треба втікати від небезпеки чи ховатись. Концептуально це все працює так, як можна очікувати від кінематографічного платформера (Another World або більш свіжого INSIDE), але тут просто менше систем і більше контекстуальних дій, ніж зазвичай буває в жанрі cinematic platformer.

Stray, review, огляд Stray, review, огляд Stray, review, огляд

Але хоч цей проект і не робить нічого нового чи неочікуваного, все що він робить, він робить дуже непогано. Більшість з сегментів і механік тут продовжуються рівно стільки, “скільки треба” і не набридають. Програти в грі доволі складно, але тут вистачає моментів, коли ви будете в напруженні сподіватись зробити важливий стрибок вчасно. І візуально гра дуже стильна і красива, а котик дуже пухнастий і милий. Саундтрек непоганий, а от історія тут дуже передбачувана. Хоча і вона нормально виконує свої задачі. Ну а в декількох локаціях, де ви можете досліджувати в будь-якому порядку, гра майже не ставить ніяких невидимих перешкод. Хоча тут є декілька глав закінчуються дуже неочікувано і не дозволяють повернутись назад (але в головному меню можна почати з будь-якої з початих глав).

Взагалі, гра мені скоріш нагадує щось на зразок Little Nightmares – дуже прикольний і стильний проект, але після проходження якого не залишається чогось глибокого всередині, як це може бути з, наприклад, INSIDE. Чи після Beyond Good & Evil, який на перший погляд може здатись дуже простим, але на справді набагато глибше. Звичайно, Stray – набагато глибше, ніж моменти з Murdered: Soul Suspect де можна стати котиком (хоч граються ті сегменти доволі схоже). Але все одно, тепер коли я пройшов Stray, я думаю про неї як “так, прикольна гра”, а не як “круто, хочу пройти це знову”.

Чи варто пограти в Stray? Так, це гарно зроблений, стильний і милий action adventure, який займає ідеальні 5-6 годин вашого часу і не набридає. Лише не очікуйте від цього проекту більшого, ніж гарного action adventure про милого котика.