Радий: Eternal Threads

Радий: Eternal Threads

Eternal Threads – приємний приклад гри, яка нічого нового не вигадує, але чудово використовує вже відомі по іншим проектам ідеї і механіки і збирає їх в щось, що раніше ніхто не створював. Поки ви проходите гру, це просто прикольно, але дуже знайомо. Але коли ви її пройшли і розглядаєте її уважніше, то стає очевидно, що на справді в саме такі ігри ви ще не грали. Звичайно, якби гра при цьому вийшла не дуже гарною, то новітня чи ні було б не важливим. Але результат хороший.

Це наративна пригодницька гра від першої особи з великим акцентом на інтерактивну історію, але інколи ви будете і з предметами взаємодіяти. Головним героєм історії стає мовчазна особа з майбутнього, в якому через постійні подорожі в часі весь світ перетворився на типовий пост-апокаліпсис. І ваша задача в тому, щоб відправлятись в певні моменти минулого і виправляти непередбачені зміни подій. В грі ви весь час будете займатись лише одним таким моментом – пожежею, в якій загинуло 6 людей. Ви повинні переглянути події, знайти аномалії та повернути стан подій до того вигляду, в якому вижили всі люди.

Eternal Threads, review, огляд Eternal Threads, review, огляд Eternal Threads, review, огляд

Чисто з точки зору механік гра одразу буде у вас викликати порівняння з іншими вже відомими проектами. Наприклад – коли ви не дивитесь в минуле, а просто ходите по локації де відбулась пожежа, то як в Gone Home ви просто відчиняєте двері, дивитесь на якісь предмети (більшість з яких не важлива), знаходите якісь записи які більше розкривають історію. І єдине що тут нове – інколи зміни в подіях можуть впливати на те, як виглядають кімнати, що де знаходиться і чи будуть існувати якісь предмети чи ні.

А в минуле дивитись ще простіше, і це нагадує типове інтерактивне кіно або дуже просту візуальну новелу. Ви стартуєте якийсь епізод, дивитесь його і інколи маєте можливість вплинути на те, що зробить один з персонажів. Тут є і лінія часу у вигляді схеми, як у Zero Escape або Detroit: Become Human. І як в останньому ви можете змінювати свій вибір прямо у цій схемі без необхідності дивитись сцену знову. А візуально це минуле нагадує загадки з The Vanishing of Ethan Carter, погляд в минуле в Return of the Obra Dinn або реконструкцію подій з Sherlock Holmes: Chapter One.

Куди не подивись – є щось, що нагадує інші ігри. Але в той же час, я не можу згадати жодного проекту, який би змішував всі ці ідеї в єдину гру. І результат дуже прикольний, особливо коли вибір в минулому впливає на локацію яку ви бачите зараз. Звичайно, для зручності гравців деяку логіку в подорожах в часу тут ігнорують – наприклад, якщо ви відчинили двері ключем, який існував там, де ви його знайшли, лише в одному варіанті, то двері залишаться відчиненими, навіть якщо ви зміните варіант минулого. Тому тут двері відчиняються назавжди і це працює як перманентне розблокування частини локації.

Як ви вже могли здогадатись – дуже велику частину гри ви проводите просто дивлячись інтерактивне кіно. На щастя, кіно це прикольне, з дуже приємними і цікавими персонажами. Всіх їх озвучили дуже гарно, у всіх своя історія і у всіх свої проблеми і секрети, які ви дізнаєтесь при проходженні. Дізнаватись взагалі все не обов’язково, бо для проходження гри вам достатньо лише врятувати всіх, але тут є і “ідеальний варіант”, який, за словами самої гри, відображає справжній стан подій, до того як їх змінили. І в ньому ви допоможете всім персонажам знайти якісь рішення їх проблем, навіть хоча деякі з цих рішень будуть не без помилок.

Через те, що ви можете грати всі події в будь якому порядку, я би рекомендував для найбільшого задоволення історією і персонажами просто слідувати певним подіям поки ви не дійдете до кінця. І лише після цього вже гратись з варіантами вибору і експериментувати. Але якщо ви хочете стрибати між випадковими подіями, ви це теж можете робити. Я знаю, що є люди, які так Her Story пройшли і їм сподобалось, тому можливо і вам може.

Eternal Threads мені сподобався, особливо тому, що персонажі тут вийшли дійсно сильними, а механічно гра була достатньо цікавою, щоб пройти все до кінця. Але мені здається, що для тих, кому настільки залежні від історії, а не ґеймплею, ігри не дуже подобаються, цей проект може набриднути. Плюс, сюжет тут доволі простий, і хоча тут є деякі дивні події і загадки, ця історія більше про простих людей. Тому, якщо вам таке подобається, Eternal Threads – дуже гарний приклад наративних пригод.