Радий: Myst (2021)

Радий: Myst (2021)

Myst – це дуже важлива гра не лише для жанру пригодницьких ігор, але і для всіх відеоігор взагалі. Її вплив на індустрію можна побачити навіть в сучасних проектах, а деконструкція її ідей створила нові жанри. І до цього моменту я ніколи її не проходив. Я намагався пройти майже всі існуючі на сьогодні версії гри, яких накопичилось немало, але постійно переставав від нудьги. А весь цей важливий вплив який я бачив в інших проектах зазвичай був жахливим і робив ігри гірше, акцентуючи картинку чи незрозумілі “загадки” замість цікавого геймплею.

Але я завжди хотів дізнатись за що всі так люблять цю гру. З виходом ще одного рімейку в 2021 я нарешті її пройшов і не без задоволення.

Myst, 2021, review, огляд Myst, 2021, review, огляд Myst, 2021, review, огляд

Myst була не першою пригодницькою грою від першої особи з акцентом на загадки, але саме з неї почалась популярність ігор з красивими пререндерними локаціями. Новий рімейк, як і давня версія realMyst, використовує графіку реального часу і також дозволяє рухатись як в FPS замість класичного руху від одного статичного екрану до іншого. Час від часу ви будете також натрапляти на якісь інтерактивні елементи з якими ви можете спробувати щось зробити. І визначальною особливістю Myst та інших ігор, які їй наслідують, є акцент не на використання предметів, а на розуміння відношення предметів на локації і їх функцій. Тобто, тут ви можете спробувати натискати на кожну кнопку яку побачите, але що вона робить ви можете одразу і не зрозуміти. Тому загадки зазвичай побудовані на тому, щоб зрозуміти коли, як і де з чим взаємодіяти щоб отримати необхідний результат.

Вам це одразу може здатись занадто незрозумілим і ви будете абсолютно правими – це одна з головних причин, чому такі ігри мені не подобались. Вам часто треба спочатку обійти локацію, щоб зрозуміти що де знаходиться і як виглядає. Потім взаємодіяти з якимось елементом і знову побігати, щоб перевірити що змінилось. Звичайно, що не вся гра побудована на такому принципі і є багато секцій, де ґеймплей більш динамічний або прямолінійний, але все одно гра дуже любить мотивувати гравців зрозуміти зв’язок інтерактивних елементів.

В цій новій версії гри сам процес став набагато більше зручним. Оскільки ви можете ходити по локаціям і дивитись по сторонах і більше не прив’язані до статичних кадрів, то вивчати локації набагато приємніше. Інколи це все одно трохи бісить – наприклад тут є одна загадка яка чомусь має таймер. Але біситись тут набагато менше чому. Тут навіть вирішили зробити можливість робити “фотографії”, що повинно допомагати з рішенням деяких загадок (бо вам більше не треба підказки записувати десь ручкою на бумазі). В новій версії достатньо приємних змін саме для таких людей як я, яким швидко набридало грати в оригінал.

Тому тепер, нарешті, я можу зрозуміти за що Myst так полюбляють. Можливо мої спроби пограти в сіквели (які були ще більш незрозумілими) зіпсували мої враження від оригіналу. Можливо класичне “покадрове” переміщення по локаціям робило ґеймплей занадто нудним. Але в новій версії я з задоволенням бігав по локаціям і шукав прихований сенс у дивних кнопках та важелях. Навіть сюжет (який явно писали під впливом від Хронік Амберу) виявився непоганим.

Але треба сказати і про проблеми, які все одно мене хвилювали. Тут, наприклад, є загадки які я вирішив, але все одно так і не зрозумів як вони повинні були працювати. Фотографії, про які я вже написав, насправді непридатні для реального використання бо їх треба відкривати в окремому меню. А значить, що неможливо одночасно бачити фото з підказкою, та загадку (тому вам все одно буде зручніше фоткати підказки телефоном). І дуже дивно, що додатковий світ з версії realMyst сюди не добавили, хоча я читав що розробники не відмовляються від ідеї його потім додати.

Тому, в принципі, Myst у цій новій версії мені сподобався. І я нарешті розумію чому він всі ці роки подобався іншим. І ще краще бачу, як багато ігор брали звідси ідеї, але зовсім не розуміли чому вони працюють. Тому в них залишались лише негативні елементи оригіналу, без позитивних які є в Myst. Якщо ви раніше не грали в Myst, а пригодницькі ігри з акцентом на такі неочевидні загадки вам подобаються, то обов’язково пограйте в цю версію. Якщо ви вже грали в оригінал і він вам подобається… Чесно кажучи, не знаю чи сподобаються вам нові елементи цієї версії чи ні. Але хоча б це буде нова версія гри, яка вам подобається. А якщо ви такі як я, і раніше вже намагались пройти Myst або її сіквели, і вам не сподобалось – дайте цій версії шанс. Можливо вам нарешті сподобається.