Радий: Hitman 3

Радий: Hitman 3

Трохи дивно, що Codename 47 вийшла більше 20 років тому. Серія Hitman пройшла через багато змін, інколи приймала не найкращі рішення, але “трилогія World of Assassination” може найкращий період для фанатів. Вона почалась з епізодичних релізів та “live service” ідей в 2016 і перетворилась на трилогію, в якій кожна наступна гра може включати в собі попередню і покращувати їх новими механіками та покращеннями. Але цей період закінчується з Hitman 3 і якщо дивитись на цю гру, як на колекцію з усіх трьох, то звичайно вона найкраща. Але окремо від інших… розмова буде трохи іншою.

Hitman 3, review, огляд Hitman 3, review, огляд Hitman 3, review, огляд

Як ви можете здогадуватись, Hitman 3 не сильно відрізняється від Hitman 2 чи Hitman (не плутайте з оригінальними іграми у яких також була приписка до назви – Codename 47 та Silent Assassin. Інколи всі ці “ребути” бісять назвами). Є декілька нових речей та покращень до існуючих механік, але без настільки важливих змін як в минулий частині, де додали можливість ховатись в кущах та натовпі. Це все ще “соціальний стелс”, де вам треба вбити ціль, перевдягаючись у інших людей та поводячись так, щоб не привертати увагу. Але ви також можете в будь який момент спробувати перетворити ґеймплей на екшн або сюрреалістичну комедію, де кожну зі своїх проблем ви будете вирішати найбільш безглуздим способом. Ідею з “mission stories” теж залишили, тому якщо ви бажаєте (і я все ще рекомендую це хоча б перший раз робити), гра буде давати вам більш короткострокові цілі з історією, але якщо вам таке не подобається, то можете одразу робити все що хочете.

Місії в Hitman 3 прикольні і мають багато незвичних для серії ідей – наприклад, в одній ви можете розслідувати смерть одного персонажа в ролі детектива. Але кардинально вони від того, що ви вже бачили не відрізняються. Локації красиві, ходити по ним цікаво, грати теж, грофон тут найкращий в серії і його обіцяють зробити ще кращим. Якщо купувати лише одну гру з трилогії – купуйте цю, по весь контент (ну, майже весь) з минулих частин тут є, якщо докупити (або мати ці частини), і грати в першу та другу частину трилогії тепер просто немає сенсу. Ну і нарешті історію, яку почали в 2016-ому, нарешті завершили. Вона не те щоби була захоплюючою, – все ж в серії ніколи не було дійсно гарно написаних історій, – але її достатньо, щоб було заради чого проходити. Остання місія гри, наприклад, тут взагалі майже винятково сюжетна і трохи нагадує завершення Codename 47. Що, мабуть, теж зробили навмисно. Але місія в цілому краще, хоча й кінцівка в найпершій грі була трохи більш стильною.

Коротше кажучи – якщо вам вже подобається серія, то Hitman 3 вам дуже сподобається. І якщо ви не проходили минулі ігри, то краще за все починати саме з Hitman 3 з контентом усієї трилогії. Але у цього ствердження є нюанси.

Бо я не можу не поговорити про всі ті проблеми, які були у трилогії “World of Assassination” з першої гри, і за 5 років не тільки не стали вирішені, а й погіршились в деяких випадках. Цю частину IO Interactive випускали без втручання якогось видавництва, але не дивлячись на це я не здивуюсь, якщо ви все ще не будете розуміти яку версію гри вам взагалі треба купити (і назви кожної версії продукту не виправляють ситуації). Гра все ще вимагає постійного підключення до інтернету, але тепер це активно заважає проходженню гри. Тобто, ви можете проходити свою однокористувацьку гру нічого не підозрюючи, коли раптово гра стане на павзу і буде намагатись знову підключитись до серверів розробників. І поки це не закінчиться, ви нічого не можете зробити.

Останній раз такі жахи я бачив, коли вперше проходив Assassin’s Creed 2 на ПК, коли Uplay вимагав безперервного підключення до інтернету. Звичайно, в тій грі ситуація була ще гірше – якщо зв’язок хоч трохи порушувався, гра просто повертала вас в головне меню, навіть без попередження. Але ми порівнюємо рішення, яке було зроблено в 2021-ому, з рішенням яке Ubisoft зробили 13 років тому, і потім передумали бо гравцям це дуже не сподобалось. Ну а всі ці “live service” нагадуючі місії, які існують лише у певний час і потім назавжди зникають, чи велика кількість абсолютно нікчемних DLC, нагадують, що розробники просто намагаються зробити так, щоб гравцям постійно було до чогось нового повертатись, навіть хоча такі рішення означають нижчу якість гри, не кажучи про те, що зберегти весь цей контент в майбутньому буде складно.

Чи сподобалось мені грати в Hitman 3? Оскільки мені серія подобається ще з першої частини, то і вся нова Трилогія була захоплюючою. Звичайно, що “найбільш повна і завершена” версія мені теж сподобалась. Але при цьому, сам процес гри постійно конфліктував з дратуючими рішеннями про гру як сервіс, особливо через те, що вона могла би спокійно не бути “сервісом”. Гру навмисно продають так, щоб гравці випадково купували не ті версії які їм потрібні. Проблеми зі зв’язком (на стороні розробників, що важливо уточнити) постійно руйнують ґеймплей. Питання про те, чи буде можливість у людей грати в цю трилогію через декілька років, коли сервери треба буде закрити… Все це неможливо було пробачити ще в Hitman 2016, а тепер тим паче. Я рекомендую гру, бо вона дійсно гарна, але мені дуже шкода, що ця рекомендація йде з багатьма приписками в комплекті. Ця гра не заслуговує на те, щоб її настільки принизливо продавали.