Зачарований: Ghost Trick: Phantom Detective

Після закінчення розробки третьої і на той час останньої частини Ace Attorney, Шу Такумі (головний дизайнер цих ігор) хотів зробити щось нове, але в схожому стилі. Це бажання перетворилось на Ghost Trick: Phantom Detective для Nintendo DS в 2010-ому. На відміну від ігор Ace Attorney, ця гра була більше про загадки та пригоди, де в ролі привида ви могли виконувати ті самі “трюки привида” над деякими з предметів, в які ви могли вселитись для вирішення проблем. І замість того, щоб розслідувати злочини, ви зазвичай намагались їм запобігти завдяки можливості вселитись в живе створіння, яке щойно вмерло, і повернути час назад на 4 хвилини, щоб змінити події і врятувати чиєсь життя.

Гра отримала багато позитивних відгуків, але продавалась погано, за словами самих Capcom, тому після цього Шу Такумі знову повернувся до серії Ace Attorney. На щастя, про гру не забули і тепер у нас є нова версія гри, адаптована під сучасні платформи, працююча на рушії RE Engine (який став стандартним для ігор від Capcom) і з деякими покращеннями. І нова версія просто чудова.

Ghost Trick: Phantom Detective, review, огляд Ghost Trick: Phantom Detective, review, огляд Ghost Trick: Phantom Detective, review, огляд

Як я вже написав, цей проект працює як пригодницька гра з акцентом на загадки. Ви можете стрибати з одного предмету до іншого на сцені і навіть досліджувати різні локації, коли цього не потребує сюжет, щоб отримати більше інформації про персонажів та світ. Але за сюжетом, вся гра розділяється на Розділи, в кожному з яких є якась одна (чи декілька) проблема, яку треба вирішити. Рішення цієї проблеми зазвичай потребує декілька кроків, і є лише одна правильна відповідь. Коли ви знаходитесь в стані “за 4 хвилини до смерті”, то зазвичай у вас більш обмежені можливості і гра навіть очікує, що ви пару разів зробите щось неправильно, бо деякі з доступних варіантів “зламають” вам вирішення проблеми. Після чого для розблокування прогресу треба повністю перезапускати сцену або з початку, або з чекпоінту, якщо такий був.

Ця потреба перезапускати все з початку – єдиний реальний мінус гри. Бо багато рішень можуть бути не очевидними з початку, але при цьому спроби зробити щось інше не завжди блокують прогрес. Але деякі дійсно повністю ламають рішення і після цього вам треба знову дивитись якісь сцени ситуації (більшість, але не всі, можна прискорити), знову відтворювати той стан загадки, в якому ви зробили щось одне не так, і після цього спробувати щось інше. Що теж може бути неправильним, або зробленим в неправильний час і вам знову треба повторювати все з початку. Враховуючи, що тут є загадки, де треба дуже довго чекати до того, як ви взагалі можете щось зробити і пробувати знову, це дратує особливо сильно. Мені здається, що грі б набагато більше підійшла можливість видимо відмотувати час, або хоча б повністю пропускати заставки чи всі ці “хм, це може бути корисним” підказки, коли ви вже це чули 8 разів.

Та на щастя, такі дратуючі моменти насправді трапляються дуже рідко. І я можу назвати лише десь 3 Розділи, де загадки були гірше, ніж хотілось би, тоді як більша частина гри дуже прикольна і приємна. І навіть в дратуючих моментах, гру рятує той факт, що персонажі, ситуації та діалоги тут неймовірно харизматичні. Історія тут, як і в Ace Attorney, абсолютно не “реалістична”, але на відміну від тих проектів, тут персонажі майже ніколи не перетворюються на повних ідіотів і не дратують. Вони завжди приємні і цікаві, навіть коли дуже дивні, і кожен раз. коли будь хто з’являється на екрані, у вас буде посмішка на обличчі.

І до речі про з’являється – візуально гра виглядає дуже круто, а музика тут супер прикольна. Останню оновили для цього видання і вона тепер звучить так, як оригінал, але з більш “продвинутими” інструментами, ніж цього дозволяв звуковий чіп DS (але ви в будь-який момент можете перемкнутись на оригінальний саундтрек). Візуальний стиль тут такий прикольний, що інколи забуваєш, що дивишся на 3D моделі, а не повністю руками намальовану 2D анімацію. Але, що цікаво, в перевиданні залишили 4:3 співвідношення сторін, тому в Налаштуваннях можна вибрати якісь красиві рамки. Ну і оскільки оригінальна версія майже не використовувала подвійні екрани Nintendo DS для ґеймплею і лише в декількох переходах та заставках доповнювала картинку, той факт, що гра тепер для одного екрану фактично нічого не змінює. Що стало гірше, правда, так це заставка для переміщення по телефонних проводах, яка працює як екран завантаження. Вона дуже очевидно гальмує, тоді як в оригінальній версії вона виглядала плавно. Але це те, що не сильно погіршує загальні відчуття від перевидання.

Проходити Ghost Trick: Phantom Detective мені дуже сподобалось, і нехай декілька моментів мене дратували. Що мене трохи здивувало, бо з оригінальною трилогією Ace Attorney (і моїми спробами пройти The Great Ace Attorney) я часто натикався на моменти, коли мені було нудно чи щось починало сильно дратувати. Гра дуже прикольна, дуже смішна, дуже приємна і всім, кому подобаються пригодницькі ігри, я рекомендую обов’язково в цю гру пограти.