Зачарований: Axiom Verge 2

Зачарований: Axiom Verge 2

Сім років тому вийшла Axiom Verge, і не дивлячись на деякі мінуси, була чудовою metroidvania грою. Без суттєвих інновацій, гра додала декілька дуже прикольних елементів в формулу жанру. Плюс, окрім того що сам ґеймплей був прикольним, у гри був незабутній саундтрек і прекрасний візуальний стиль. Рік тому вийшов сіквел гри на декількох платформах, якими я не користуюсь, і відгуки на Axiom Verge 2 в цілому були менш позитивними, з найбільшою критикою націленою на зміну акцентів з екшену на дослідження локацій. Що особисто мене зацікавило ще сильніше, бо екшен в оригіналі мені не зайшов. В результаті продовження мені сподобалось навіть більше ніж перша частина. Але певен, що не всі зі мною би погодились.

Axiom Verge 2, review, огляд Axiom Verge 2, review, огляд Axiom Verge 2, review, огляд

Що з продовженням не змінилось, так це крутість візуального стилю гри, який все ще має багато елементів біомеханіки в стилі Ґіґера (хоча цього трошки менше), і те, наскільки чарівним вийшов саундтрек. Тому я знову рекомендую послухати музику з гри, навіть якщо ви не зацікавлені грати в сам проект. Може цього разу музика трохи слабше, але не сказав би що це робить її гірше. Основні елементи метроідваній теж не змінились – велика карта, яку ви поступово досліджуєте, отримуючи нові можливості та необов’язкові покращення. Цього разу тут ще є можливість прокачувати навички за допомогою одного з типів необов’язкових предметів.

Але проходиться гра абсолютно інакше. Axiom Verge була побудована на вузьких коридорах і структурі, яка дуже нагадувала серію Metroid, і гра робила величезний акцент на екшен, битви з босами та різномаїття зброї. В контрасті, Axiom Verge 2 повністю побудована на дослідженні локацій. Вороги тут все ще є і їх можна вбивати, але зброя обмежена, ви майже завжди б’єтеся в ближньому бою і зазвичай, якщо ворог не заважає вам рухатись далі, краще його обійти. Боси теж все ще існують, але окрім двох обов’язкових, всі вони опціональні. А світ гри майже завжди доступний для дослідження так, як ви хочете. Вам будуть надавати чіткі цілі, але зазвичай ви можете їх просто ігнорувати і намагатись подивитись якомога більше на стороні. Хоча зазвичай саме основні задачі ведуть вас до отримання нових можливостей і покращень, які кардинально змінюють те, як ви досліджуєте світ.

Мені здається саме ця відкритість стане для багатьох проблемою. Для мене в грі було лише декілька моментів, коли я сам не міг здогадатись куди йти далі, але навіть цього може бути достатньо для тих, хто легко губиться у настільки відкритих ігрових світах. Але якщо ви можете адаптуватись і прийняти, що гра побудована на тому, що ви досліджуєте, постійно знаходити нові шляхи і можливості, то ви полюбите цей процес. Тут використовується концепція паралельних світів яка мені дуже нагадала Примарну Реальність з серії Legacy of Kain, тобто з певного моменту гри ви починаєте дивитись на світ гри як на два паралельних і вирішувати всі проблеми навігації через цю нову перспективу. На щастя, гра доволі зручно візуалізує цю концепцію, тому вирішувати всі ці складності дослідження стає дуже прикольно.

Axiom Verge 2 – дуже винахідлива гра. Перша частина серії додала в формулу жанру можливість зберегти прогрес дослідження карти і отримані предмети, навіть якщо ви померли, що було дуже прикольно, але еволюційно. І також додала дуже прикольну ідею з викривленням самої реальності, що при цьому не сильно впливало на основний процес гри. І сприймалась вона як досі традиційна метроідванія. А ось сіквел настільки свіжий, настільки винахідливий, що мені складно згадати коли останній раз я бачив щось настільки нове в жанрі. Якщо не враховувати серію La-Mulana, то мабуть останній раз був з Toki Tori 2+ 9 років тому. До речі, та чудова гра теж багатьом не зайшла.

Можу зрозуміти людей, які після екшенового оригіналу очікують схожого ґеймплею від сіквелу і розчаруються. Тим паче, що на початку гри вороги особливо бісять і гра, здається, побудована на тому, щоб з самого початку навчити, що отримувати пошкодження і навіть вмирати – частина задуманого процесу, так і треба. Але коли ви це розумієте, коли починаєте планувати шлях так, щоб обходити ворогів, або їх взламувати, і битися лише там, де це економніше, то гра починає подобатись… звичайно, якщо вам подобається навігація і дослідження локацій в метроідваніях.

Я покохав Axiom Verge 2 і в той момент, коли я отримав одну з можливостей, яка повністю зламала всю парадигму переміщення по локаціях, я відчував таку радість і збудження, які ігри рідко в мене зараз викликають. Я люблю метроідванії і те, що зазвичай вони дуже передбачувані мене просто не хвилює. Але Axiom Verge 2 не просто гарна метроідванія, але ще й непередбачувана. Вона не без своїх проблем і слабких місць, мабуть не для тих, кому action adventure платформери подобаються за “екшен”, а не за “пригодницький платформінг”. Але якщо ви любите досліджувати метроідванія світи, ви полюбите цю гру.