Радий: The Chant

Радий: The Chant

Я не чув про The Chant аж поки гра несподівано не з’явилась в магазинах і здалась мені достатньо цікавою, щоб звернути на неї увагу. Гра дійсно “цікава”, але в гарному розумінні цього слова. І якщо вам подобаються survival action-подібні action adventure горори, то подивитись на цю гру варто.

І так, це дійсно не просто пригодницька гра з горор сюжетом, або лякалка, де вам постійно треба втікати від ворогів. Гра сама розуміє, що сьогодні (на жаль) це рідкість, тому показує, що бойова система тут є дуже рано і задовго до того, як вам щось реально загрожує. Гра в цілому дуже ефективна в багатьох елементах. Наприклад – сюжет тут не те щоб швидко закінчується, а скоріше просто йде дуже впевненою швидкою ходою, розповідаючи абсолютно все що треба для розуміння ситуації і створення атмосфери і не затримуючись на менш важливих деталях.

The Chant, review, огляд The Chant, review, огляд The Chant, review, огляд

Чому допомагає і той факт, що основні ігрові механіки тут дуже прості. Тут і простий ближній бій з можливістю ухилятись від ударів або відштовхувати ворогів. І проста система крафтингу зброї та пасток. Навіть система покращень персонажу тут є, хоча вона й не дуже потрібна. І все адекватно працює. Хоча, треба сказати що судячи з опису в навичках тут є можливість ідеально ухилятись і ідеально відштовхувати ворогів, але як це працює гра не пояснює, а я жодного разу не побачив, щоб це працювало. Тем не менш, навіть з трохи спрощеними і сирими ідеями гра нормально працює і нагадала мені Resident Evil: Outbreak (та Illbleed) з точки зору бойових механік. І після години гри, коли у вас буде інколи не вистачати ресурсів, ви привчитесь як все робити ефективно і складною гра не буде.

Сюжет, до речі, дійсно прикольний. І персонажі реагують саме так, як ви би очікували від такої історії. Тут і жарти непогані, але й серйозні теми теж підіймаються час від часу. Причому, теми ці такі, які в іграх взагалі я раніше не зустрічав, що теж прикольно. Гра чудово балансує прагматизм звичайних сучасних людей, ким є головні персонажі, з неймовірністю космічного горору, який відбувається навколо них.

На жаль, під кінець гра чомусь розвалюється. Останні хвилин 20, а може й більше, це просто сором. Спочатку у вас підряд дві неймовірно жахливі битви з босами, а потім гра просто закінчується. Ніякого адекватного фіналу у історії нема, просто щось відбувається, а потім титри. Можливо, у розробників закінчились ідеї та гроші, але це дуже шкода, бо рівно до цього моменту гра йде настільки впевнено, що такої підстави від неї не очікуєш.

Але навіть не дивлячись на поганий фінал, мені дуже сподобалось проходити The Chant. Це дуже прикольна survival action-подібна гра, з гарним оповіданням та персонажами і досить непоганим саундтреком. Не очікуйте від цього проекту просвітлення і великих сюрпризів, але гра свого часу точно варта.