Радий: Super Lone Survivor

Радий: Super Lone Survivor

Десять років тому Lone Survivor вийшла в період повної відсутності нового класичного survival horror і вже лише з цієї причини на неї звернули увагу. У гри були і інші позитивні елементи, звичайно, але в деякому сенсі вона стала символом того, що інді розробники будуть робити те, що величезні компанії з купою грошей робити не хочуть. Мене гра не зацікавила з декількох причин, які я опишу нижче, але я теж не пройшов повз неї і мені було цікаво колись дати їй ще один шанс.

Сьогодні жанр класичного survival horror активно розвивається знову і багато проектів експериментують з жанром. Деякі при цьому навіть непогано виходять. І ось, після багатьох років натяків і декількох років розробки, Lone Survivor повернувся у оновленій версії Super Lone Survivor. Але чи варта ця гра вашого часу сьогодні?

Super Lone Survivor, review, огляд Super Lone Survivor, review, огляд Super Lone Survivor, review, огляд

Одразу закрию важливе технічне питання. Оригінальна версія Lone Survivor була створена на саморобному рушії, який, судячи з усього, був оснований на Adobe AIR або Adobe Flash, що, в принципі, доволі типово для інді тих часів. Unity лише набирав популярність, ставши безкоштовним десь в 2009, а Unreal Engine все ще продавався за ліцензією, як і всі інші “AAA” рушії, тому інді розробники просто не могли собі дозволити їм користуватись. Технічно, це означало, що оригінальна версія гри була обмежена в тому, що з нею можна було реалізувати, особливо командою з одного розробника. Саме з цієї причини перше перевидання гри – Lone Survivor: The Director’s Cut, – розроблявся за допомогою окремої студії і лише додав новий контент, майже не змінюючи технічні аспекти першої версії гри. Super Lone Survivor повністю відтворює це видання на Unity, завдяки чому, гра може дозволити собі нові технічні рішення і покращення зручності.

…яких майже нема в цій версії. наприклад, однією з головних моїх проблем з оригіналом було те, що управління персонажем було повністю зроблене під клавіатуру, переключатись на ґеймпад треба було в меню і клавіші неможливо було змінити. В новому виданні все так і залишилось. Візуальні налаштування дуже обмежені і щоб ви не вибирали, але грати на повний екран буде некомфортно, а читати текст в грі дуже складно – сильно ріже очі. Декілька опцій взагалі прибрали і тепер окремого пункту на вихід з гри немає – замість цього треба тримати натиснутою кнопку з незрозумілою позначкою. В меню навіть є пункти, які просто не пояснюють що вони змінюють.

Але хоча б тепер це все можна буде виправити. Сподіваюсь, це зробить сам розробник, а не фанати модами. Плюс, в цій версії є новий контент. Я не скажу скільки і який він точно, бо ніколи не проходив оригінал повністю, але деякі з речей які я знаходив чи робив, судячи з інформації з інтернету, були новими і раніше не існували.

Але що це за гра? Це класичний survival horror з акцентом на стелс та уникання бою. І складається враження, що головним натхненням для цієї ігрової системи стала можливість в Silent Hill 3 відволікати деяких ворогів, кидаючи сушене м’ясо на підлогу. Але в SH3 ця ідея майже не потрібна, а тут вона доволі прикольна. Як і в інших гарних прикладах жанру, ви будете досліджувати один великий ігровий світ, розділений на локації і кімнати і постійно знаходити нові, більш безпечні шляхи, відчиняючи двері і вирішуючи проблеми. Ресурси ви теж будете збирати і оскільки тут є навіть лайтові survival елементи, то дослідження ви будете робити за певним розпорядком дню, щоб вчасно поїсти, поспати, дослідити достатньо кімнат, знайти достатньо корисних речей. Оскільки сон також працює як єдиний спосіб зберігти прогрес в грі, то кожен день ви будете швиденько планувати свою “експедицію” з кавою і сиром, якщо знайдете, а після цього будете повертатись, якщо вижили, їсти по можливості і йти спати, щоб на наступний день знову продовжити гру. Всі ці механіки просто створюють атмосферу і певний темп і ніколи не перетворюються на набридливі механіки, як в повноцінних survival проектах.

Що мені також не подобалось в оригіналі, і що гра не “виправила”, тому що це частина її характеру – це те, що майже все в грі немає нормального пояснення. Вам дають дуже чіткі загальні задачі по типу “треба добратись сюди”, але все інше треба здогадуватись. Наскільки ви близькі до смерті, чи треба вам спати чи їсти? Придивляйтесь до малесеньких ефектів на екрані та вчитуйтесь в кожен коментар, бо можливо тон персонажа це пояснить. Як працює якийсь предмет який ви знайшли? Спробуйте його використати, якщо взагалі можете, або ходіть з ним до кінця гри і ніколи не дізнайтесь. Це зовсім не roguelike, але розуміння процесу тут настільки ж незрозуміле, як в типовому рогалику. Певен, що більшості людей навіть подобається годинами дивитись на малесенькі зміни в грі і розшифровувати такі речі. Можу зрозуміти, але мені таке дуже не подобається.

Але що мене найбільше в цьому дратує, так це те, що відсутність пояснень після певного моменту починає активно заважати нормальній грі. Тобто, ви можете потрапити в ситуацію де ви зробили все що, здається, можливо було зробити, але нічого не відбувається – чи це баг, чи так треба і ви щось пропустили? Наприклад, я потрапив в одну з нових локацій цієї версії, яка потребує певного предмету, щоб зайти всередину. І вона також потребує певного предмету, щоб з неї вийти. Це дуже складна локація, і я обійшов кожен її міліметр 3 рази, але потрібного предмету не знайшов і не зміг вийти. Щось в грі не спрацювало? Чи мені треба було 3 рази покрутитись в певному місці і ввести чіт код? Я не знаю і гра теж нічого не пояснила. Також я знайшов ще одну нову локацію, яка працює майже як інтерактивна заставка. Я пройшов її до кінця, після чого мене телепортувало додому. Я вирішив перевірити що тепер в тій локації… і знову пройшов ту ж саму заставку і опинився вдома, хоча заставка побудована так, що це зовсім нелогічно, що гравці можуть її побачити двічі за одне проходження. Це задумано таким чином і повинно бути як сон? Це на щось впливає? Чи гра просто зламалась?

Тому, з одного боку мені сподобалось грати і я хотів би пограти в цю гру ще, бо тут декілька фіналів, бонусні предмети і сюжетні елементи які доступні лише після одного проходження. Але з іншого боку – я не хочу грати в цю гру, поки базові елементи комфорту гри не виправлені і поки я не можу гарантувати, що те що я бачу є частиною гри, а не якимось дивним багом. І поки мені треба шукати на вікі та форумах пояснення як зробити щось дуже просте, бо гра вирішила що очевидне рішення для слабких і треба зробити якось незрозуміло. І це не кажучи про те, що я більшу частину разів в грі вмирав тому, що було майже неможливо оцінити відстань, на якій мене можуть поранити, і тому що дуже важливі кнопки швидкого використання предметів 80% з усього часу просто не працюють, скільки їх не натискай.

Чи залишається Lone Survivor (до речі Super в грі взагалі ніде не з’являється) навіть сьогодні цікавою грою? Так. Якщо вам подобається жанр, то обов’язково пограйте. Гра стильна, з прикольним саундтреком, цікавими механіками і ходити по локаціям тут захопливо, навіть не дивлячись на всі ті мінуси, які я називав. Але чи варто в цю версію грати тим, в кого вже є оригінал? Я це зробив, але я сподівався що в цій версії буде більше виправлених елементів, яких, насправді, поки нема. Тому, навіть не знаю. Якщо гра вам дуже подобається, то можливо так – цю версію скоріш за все будуть довше підтримувати і вона буде ще краще, плюс тут вже є нові елементи. Але якщо вам оригінал не сподобався дуже сильно – якщо ви хочете дати грі ще один шанс, то чом би й ні, мабуть. Плюс, так можна підтримати розробника. Але якщо оригіналу у вас нема, то так, краще одразу брати саме цю версію.