О часи: Chrono Trigger (порт на ПК)

О часи: Chrono Trigger (порт на ПК)

О часи — серія записів присвяченим іграм з минулого, в яких я намагаюся вирішити чи пройшли вони перевірку часом.

Chrono Trigger представляти не треба. Якщо вас хоч трохи цікавлять jRPGs, ви точно про неї чули. Якщо ні, ви все одно скоріш за все про неї знаєте. Гру часто називають однією з найкращих в історії і вона цього абсолютно точно заслуговує. І хоча я далі буду розповідати що в ній такого класного, одразу можу сказати, що пройти її обов’язково треба. Захоплююча історія, класний ґеймплей, фантастичний саундтрек, чудові персонажі, 10 з 10, готовий залюбки відправлюсь у подорож крізь час знову.

Але все не так просто. З якихось дивних причин, лише оригінальний реліз на SNES в 1995-ому був без проблем і дивних рішень, а всі перевидання з тих пір викликають питання. Порт на ПК, який я і пройшов, хоча і працює краще ніж коли він лише вийшов, але все одно поганий. Але інших варіантів у вас для проходження гри може і не бути.

Chrono Trigger, review, огляд Chrono Trigger, review, огляд Chrono Trigger, review, огляд

На початку 1990-их Square випускали одну хітову гру за іншою, а міжнародні релізи Final Fantasy IV, VI і Secret of Mana стали неймовірно успішними. Але в той же час йшла розробка ще одного дивного і більш ризикового проекту. Проекту, над яким працювала не лише внутрішня команда Square, але й головний сценарист серії Dragon Quest (з якою, в деякому сенсі, FF була в конкуренції) – Юдзі Хорій (Yuji Horii). Тоді як ілюстрації для проекту малював Акіра Таріма (Akira Toriyama), який теж працював над серією Dragon Quest, але найбільш відомий завдяки своєї манги Dragon Ball. Chrono Trigger, як проект назвали для релізу, повинен був стати сюжетною рольовою грою про подорожі в часі, і в грі намагались реалізувати багато ідей і механік, які з якими Square ніколи раніше не експериментували.

І тут я можу почати робити перелік всіх крутих ідей з гри, деякі з яких досі свіжі. Розповідати наскільки гра досі красива. Наскільки стильні анімації, наскільки незабутній саундтрек. Довго розмовляти про приклади того, чому саме ця гра є одним з найкращих прикладів того, як можна розповідати історії про подорожі крізь час. Бо вона одночасно торкається складних ідей, знайомить з десятками персонажів і сюжетних ліній, але при цьому залишається легкою для розуміння. І хоча якщо її спробувати проаналізувати глибше то почнуть виникати питання, вам ніколи не захочеться цього робити, бо все те що вона дає захоплює. Можу ще сказати, що перше проходження гри у вас скоріш за все займе десь годин 20, але коли більшість проектів які займають стільки часу, до фіналу вже підводять гравців трохи втомленими, з Chrono Trigger ви навіть не помітите як швидко плине час і будете бажати ще. Кожна локація, ситуація, сцена тут майже ідеальні за своєю довжиною і вони змінюють одна одну саме тоді коли потрібно. Бойова система тут дуже проста і інтуїтивна, але при цьому насичена і повна нюансів.

Але насправді мене вражає не ці всі окремі елементи, а те що вони об’єднуються неймовірно ідеально. Ніби цю інтерактивну гру, в якій гравці можуть контролювати скільки займає той чи інший момент, редагували як відмінно зроблене кіно. Я досі не розумію, як такий ефект можна було отримати в грі, але ось результат. І суміш окремих чудових елементів дає результат, який набагато перевищує якісь простої їх суми.

Та все ж, треба заспокоїтись і прийняти той факт, що навіть в настільки чудовому проекті є проблеми. Хоч в цілому гра взагалі не відчувається застарілою, є і деякі моменти і жарти, які сьогодні звучать не дуже гарно. І той факт, що пригодницька історія тут не сильно глибока інколи конфліктує з набагато більш трагічними темами. Теж дивно, що хоча саме ця гра створила ідею Нової Гри Плюс в тому виді, в якому вона зараз існує, тут вона реалізована не дуже цікаво. В грі є 12 фіналів (плюс один в цьому порті, але про це пізніше), з двома “головними” і багатьма “альтернативними”. Ідея чудова – можливість побитись і перемогти проти фінального боса набагато раніше, ніж задумано, бо або ви дуже гарно граєте, або граєте в NG+. Але реалізовано це так, що більшість цих заставок просто тупі жарти, а не альтернативні фінали з часовим парадоксом, і лише декілька з них дійсно прикольні. Заставки, до речі, в грі прискорювати або пропускати в грі теж не можна, що абсолютно нормально для першого проходження, але при проходженні гри в NG+ деякі заставки можуть почати набридати.

Але жодна з проблем самої гри не важлива настільки, щоб заважати проходженню. Всі такі проблеми почали з’являтись з перевиданнями, і теперішній порт на ПК має більшість з них. Версія на PS1 була більш-меньш схожа на оригінал (не враховуючи жахливо довге завантаження з CD), але в ній додали аніме заставки. Вони виглядають прикольно, але не найкращим чином вписуються в основну гру, тим паче що по своєму наповненню вони просто дублюють те, що гра потім показує в ґеймплеї. Причому, деякі з цих заставок виглядають, як мені здається, гірше ніж ті, які були зроблені з початку. Плюс, персонально мені не дуже подобається стиль Торіями в анімації, і я вважаю що він набагато краще виглядає на концептах і інших малюнках.

У версії для DS додали декілька зручних елементів, розкриваючи Екстра меню, яке додали в PS1 (і анімовані заставки теж залишили). Але також саме тут зробили нову локалізацію (яка в цілому краще, але не завжди), трохи змінили кольори гри і додали 3 додаткових квеста/локації. І всі вони жахливі. Вони нагадують найгірші ромхаки від людей, які зовсім не розуміють за що гравці люблять Chrono Trigger. І ніякої важливої чи навіть цікавої історії не додають (так, включаючи додатковий 13 фінал, який створений для зв’язку цього проекту з вже існуючим на той момент Chrono Cross). Тому навіть не намагайтесь в них грати.

Потім вийшов порт на мобільні телефони, який і став основою для порту на ПК. Який вже багато оновлювали і патчили, але він все ще не дуже гарний. Меню чомусь не може відображати числа вище 999, всі спеціальні ефекти які крутять спрайти, або роблять псевдо-3D візуально зламані і мильні (на щастя їх не так багато), опція “High Resolution” просто перетворює всю картинку на лайно, аудіо інколи неправильно грає, гра може вилітати…  Всі жахливі локації з версії DS (окрім арени для монстрів) теж перенесли, а от Бестіарій чомусь ні. Гра тепер також підтримує широкі екрани, але при цьому композиція деяких заставок та сцен зламана. Але хоча б бої тепер можна прискорювати, але реалізовано це дуже дурним способом.

Чого я зовсім не можу зрозуміти, так це те, що Final Fantasy вже отримала свої Pixel Remaster, і хоча вони були не ідеальні, вони чудові. А для Chrono Trigger нічого такого і близько не роблять. Бо цей порт на ПК – не найприємніший варіант проходження прекрасної гри. А інших варіантів (не враховуючи емуляцію) у багатьох людей скоріш за все нема. Важливо сказати, що я вперше пройшов цю гру лише в 00-их, коли вона була вже не нова, і першою jRPG вона для мене теж не була. Тому в мене нема ні дитячої ностальгії, ні розуміння як гра повинна виглядати на SNES підключеного до ЕПТ телевізору. Але я розумію, що гра чудова і що гра заслуговує на краще ніж такий порт. Chrono Trigger не просто досі гарна, вона можливо саме те, чого ви шукаєте через те, що jRPG як жанр став занадто стереотипним і кожна гра займає занадто довго.

Тому, якщо ви все ж вирішили пограти в гру, саме на цій версії, то… могло би бути і гірше. Але якщо гра у вас запуститься (а є шанс, що вона у вас взагалі не запуститься), то грайте. Ігноруйте “Lost Sanctum”, ігноруйте портали які з’являться в новій грі плюс (якщо вам дуже потрібне досягнення за 13-ий фінал, то тоді грайте, звичайно). Бо якщо почнете грати, це погіршить ваш досвід від гри. Просто уявіть що цих порталів не існує (і якщо Pixel Remaster колись вийде, я сподіваюсь що ці локації виріжуть так само, як це зробили з жахливими додатковими локаціями в FF іграх).

Chrono Trigger досі залишається однією з найкращих ігор. Якщо у вас нема неадекватної ненависті до жанру рольових ігор, вам ця гра сподобається. А навіть якщо і є, то є шанс що вам все одно буде за що цей проект полюбити. І хоча цей порт настільки проблемний, я все одно з радістю пройшов гру декілька разів підряд. І дуже хотів би зробити це знову.