Зачарований: Judgment

Зачарований: Judgment

На сьогоднішній день серія Ryū ga Gotoku, яку раніше видавали за межами Японії як Yakuza але тепер будуть називати Like a Dragon, стала дуже популярною. Колись не основні ігри серії не виходили в перекладі зовсім, а основні затримувались на рік чи більше. Але сьогодні ігри виходять по всьому світові майже без затримок на локалізацію, а недавні анонси нових проектів порадували аудиторію, в розмір якої всього декілька років тому ніхто б не повірив.

Judgment – це перша гра серії, сюжет якої відбувається в тому ж всесвіті що і інші ігри, але в якої немає “Like a Dragon” в назві зовсім. Гра вийшла в 2018 на PS4, минулого року була перевидана на найновішому поколінні консолей а тепер нарешті доступна і на ПК, причому вийшла вона в один день з ПК релізом Lost Judgement. І хоча мені дуже подобається серія в цілому, зі справжнім захопленням я пройшов лише дві з основних ігор. А оскільки вони не короткі і минулого року я пройшов дуже багато з них підряд, я трохи втомився від серії. Тому я трохи боявся, що не дивлячись на гарні відгуки про Judgment, в мене може не вистачити терпіння на неї. Але цього не лише не трапилось – гра стала третьою в серії, яку я можу без сумнівів всім рекомендувати.

Judgment, review, огляд Judgment, review, огляд Judgment, review, огляд

Ґеймплей Judgment типовий для серії Like a Dragon (ну… окрім тих, які працюють як jRPG) – це сюжетна action adventure у відкритому світові, який не настільки великий, скільки заповнений деталями та історіями. Те як стартують бійки все ще трошки нагадує jRPG, тобто ви просто бігаєте по місту і можете раптово натрапити на випадково виникаючих ворогів, і якщо вони вас наздогнали, то починається бійка. А бійку можна виграти, програти, або намагатись втекти. Самі бійки все ще працюють як файтінг/beat ’em up, з величезною кількістю комбо, які можна вивчити, використанням зброї яка валяється на землі під час бою, стрічку з кількістю здоров’я ворогів показують прямо на екрані, є спеціальні атаки у вас і ворогів і все таке інше. Боси, звичайно, б’ють сильніше, живуть довше і мають якісь свої особливості. І одним з дивних нововведень цієї гри є система спеціальних поранень, які неможливо вилікувати просто так їжею.

Але не дивлячись на те, що в цілому гра працює так само як і інші ігри серії, в ній достатньо нових ідей і механік завдяки яким Judgment відчувається унікальною. Детектив Ягамі-сан (це наш головний герой) має декілька бойових стилів і один з них нагадує стиль Шуна “кращого персонажа серії” Акіями, але коли ви управляєте Ягамі-саном, то це взагалі не схоже на те, як ви граєте Акіямою. Ягамі – насамперед детектив, а значить він вміє багато того, чого не вміли інші персонажі і вирішує проблеми він не лише кулаками та ногами. Інколи вам треба слідкувати за людьми, ховаючись за стінами або у натовпі. У вас є дві різні міні-гри на відкривання замків, одна з яких дуже прикольна, а друга не дуже. Повернулись і погоні за людьми, але тут їх зробили дійсно прикольними. Інколи ви будете досліджувати локацію від першої особи, а інколи використовуючи свій дрон для того, щоб отримати ракурс краще і більшість цих ситуацій дійсно прикольні. Є навіть можливість перевдягатись, але це, на жаль, майже ніколи не використовується. Ну а підчас діалогів, у вас інколи є можливість вибирати найбільш оптимальні варіанти опиту і думати над тим, що питаєш, а не просто тицяти всі варіанти.

Що особливо важливо, так це те що тон історії і всіх необов’язкових ситуацій теж підібраний такий, щоб він підходив до роботи детектива, а не просто якихось дивних випадкових подій, в які постійно потрапляли Кір’ю, Маджіма або Ічібан. Мені дуже сподобалось як більшість історій, де ви могли стати друзями з різніми персонажами, не були повністю незалежними, а зазвичай були якось пов’язані з іншими історіями, створюючи ілюзію справжнього плину життя в Камурочо (це сетинг гри, як і в більшості частин серії). У гри навіть є дуже прикольний епілог, який відбувається якщо ви стали другом всього району і допомогли людям в детективних справах. Ще здивувало, що тут нарешті спробували зробити нормальну систему романтичних відносин, де є відчуття що ти спілкуєшся з повноцінним персонажем і дізнаєшся про них і їх історію більше, а не просто набір механік для статистики.

Але… Все одно ці відносини працюють як “дівчина – нагорода за успішні дії” і після того, як ви отримали нагороду все зупиняється, навіть “просто дружити” неможливо. Якщо вам дивно, що я це так сильно акцентую – в тому й справа, що в цій грі настільки класно проробили персонажів, їх історії, їх життя, життя в Камурочо в цілому, що це все майже пішло далі просто “прикольної побічної механіки”. Але, на жаль, великі цифри були явно трохи важливіше в розробці, тому навіть для цієї крутої сюжетної системи друзів вам треба буде дуже довго і нудно займатись не прикольними міні-іграми. Ну тобто – якщо вам не подобається грати в покер, до ваші проблеми – дуже милу і теплу історію ви можете не побачити. Навіщо було так робити?

Так що, на жаль навіть в цій грі не позбулись всіх типових для Like a Dragon проблем. І бійки з часом починають трохи набридати, бо вони стають не так складніше, скільки просто довше. Деякі системи і концепції починаються ідеально збалансованими, але чомусь їх роблять більш складними, що робить їх гірше. Ну і сам сюжет все ще не позбавлений занадто перебільшеної мелодрами, яку можна було б вирізати і гірше б не стало.

Та не дивлячись на це, я постійно думав, що Judgment – мабуть найкраща гра для “першого знайомства” з серією. І взагалі в цілому найбільш ПРИКОЛЬНА. Знати з інших ігор вам нічого не треба, якщо ви грали в інші ігри то вам буде ще цікавіше, а якщо ні, то вам все одно буде весело. Бойова система дуже проста, система прокачування навичок теж елементарна. З локацій тут лише Камурочо, а значить ви швидко навчитесь орієнтуватись навіть без крапок на карті. І сюжетно тут є всі кращі елементи, які ви можете знайти в серії. Для мене персонажі цієї гри були набагато більш прикольними, ніж в Yakuza: Like a Dragon (яку тепер, мабуть, треба називати Like a Dragon 7: Like a Dragon?..), а сам Ягамі-сан – один з найкращих головних героїв серії на сьогодні.

Якщо ви раніше не грали в серію Like a Dragon – без сумнівів починайте з Judgment. Раніше я рекомендував Yakuza 0 або Yakuza 4, і досі їх двома іншими кращими частинами серії, але починати з Judgment набагато простіше і веселіше. А якщо ви раніше вже грали в серію… Якщо вона вам подобається, то ви вже і в Judgment пограли, думаю, і знаєте наскільки вона чудова. А якщо не подобається – можливо Judgment вам сподобається. ПК порт у гри прекрасний, тому дістати гру тепер набагато легше.