Думки про: Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

Коли Marvel’s Spider-Man Remastered нарешті вийшов на ПК минулого року, він мене дуже приємно здивував. Не дивлячись на те, що гра була більш “типовим” прикладом гри з відкритим світом, вона відчувалась свіжою і зробила свій світ і події в ньому дійсно прикольними. Часто навіть кращими за сюжетні місії. Тому, хоча набір DLC The City That Never Sleeps мені здався жахливим і я перестав в них грати на середині другого, я все одно був дуже зацікавленим в Miles Morales. На щастя, цей проект дійсно не розчарував… Але все ж таки, цей проект в цілому просто добавка того ж самого, що ви вже бачили.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, review, огляд Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, review, огляд Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, review, огляд

Як і основна гра, це action adventure у відкритому світі, де ви граєте в ролі Людини-павука. Просто, цього разу ви Майлз Моралес – молодий супергерой, який поки ще вчиться як буди Людиною-павуком від Пітера Паркера. Та раптово Пітеру треба кудись поїхати, тому Майлз залишається єдиним захисником Нью-Йорку, тоді як місто несподівано опиняється під загрозою. Сюжет і оповідання, в цілому, тут простіше за першу гру і замість колекції різних пов’язаних історій ми маємо одну дуже прямолінійну, хоча мотивація злодіїв довгий час залишається невідомою.

В деякому сенсі, таку історію можна було б очікувати скоріше від першої гри в серії, де наш герой ще вчиться рятувати людей і місто і не має достатнього досвіду. Але у Spider-Man: Miles Morales виходить таку зав’язку успішно перетворити на сіквел. Тут є нові можливості і механіки, а деякі зі старих ідей трохи змінені. Історія, хоча вона й простіше, все одно дає ситуації і персонажів, про яких ви будете хвилюватись і які вам сподобаються. Я би сказав так – історія і персонажі у Майлза набагато цікавіше, але сама структура оповідання у Пітера була набагато краще і захоплююче побудована. В будь-якому випадку – тут гарна історія, яка чудово підходить головному герою і яка вам сподобається.

Зміни в механіках та можливостях тут не завжди прикольні. “Біоелектрика” Майлза, наприклад, мені сподобалась набагато більше ніж спеціальні атаки з першої гри. Але користуватись ними на нормальній складності зазвичай нічого не мотивує. Окрім ситуації, де без них взагалі неможливо перемогти ворога, і тоді це обмеження трохи бісить. А з певного моменту історії він також зможе ставати невидимим, що перетворює і так просту стелс систему серії в дуже примітивну. Але з іншого боку, її можна використовувати і під час бою. Те, що ґаджетів стало менше мені дуже сподобалось, бо тепер всі що залишились зазвичай корисні. Зміни в можливостях і бонусах костюмів також інколи прикольні, але як і в першій грі деякі з них здаються абсолютно зайвими, а деякі занадто корисними.

Що дуже сильно змінилось, так це те, як тепер працює необов’язковий контент в місті. У Майлза є мобільний додаток, який сповіщає про всі доступні квести. А злочини на вулицях, які ви можете зупиняти, тепер з самого початку нескінченні, і вважаються “пройденими” коли ви хоча б один унікальний тип такого злочину зупинили. І це повністю змінює темп і атмосферу гри. Перша гра була побудована так, ніби це “декілька днів з життя Людини-павука, які починаються зі звичайних злочинів, але потім все виходить з під контроля” і якщо ви “відкладали” зі звичайними злочинами, то це створювало атмосферу ніби ви таким своїм рішенням створили більший хаос і тепер вам більше треба виправляти. І між важливими подіями в історії ви не забували просто допомагати жителям міста. Тоді як в Miles Morales сюжет просто лінійно йде, а всі ці злочини зупиняти більше одного разу мотивує лише нагорода за це, яка, насправді, того не варта в будь-якому випадку.

Через це, тут відкритий світ сприймається набагато більш “звичайним”. Все ще наповнений прикольними ідеями і механіками і з неймовірно приємним переміщенням по місту. І сюжетні місії тут в цілому краще. Битви з босами навіть стали трохи краще, але це все ще найгірший елемент гри. Але чогось тут не вистачає. Я з радістю пройшов нову історію, яка реально прикольна, але сам процес проходження гри якось менше запам’ятовувався.

Якщо Marvel’s Spider-Man Remastered вам сподобався і не набрид, то обов’язково пограйте і в Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Але приготуйтесь, що отримаєте класну історію і декілька покращених елементів, але менш цікавий загальний експіріенс. А якщо вам треба вибрати лише одну з двох ігор, я би рекомендував грати в першу гру і пропустити цю.