О часи: Final Fantasy VIII – Remastered

О часи: Final Fantasy VIII – Remastered

О часи — серія записів присвяченим іграм з минулого, в яких я намагаюся вирішити чи пройшли вони перевірку часом.

З перших 9 частин Final Fantasy, з ери “перед озвученими персонажами”, ери “повноцінної мапи світу“, Final Fantasy II зазвичай люблять найменше, а Final Fantasy VIII або обожнюють, або ненавидять. Pixel Remaster виправив більшість проблем FF II і в новій версії в нього навіть може бути варто пограти. Але для FF VIII не існує версії гри, яка б виправляла всі її проблемні сторони. Я дуже поважаю цю гру. Дуже хотів би любити цю гру. Я проходив її вже декілька разів раніше, як на PS1, так і на старому ПК порті, на якому основана нова Remastered версія. Та проходити її мені не подобається.

Робити сіквел для Final Fantasy VII – звучить як страшна та стресова задача. Гра була дуже популярною і сильно розширила аудиторію рольових ігор. Але розробники Squaresoft, судячи з усього, вирішили відноситись до проекту так само, як вони відносились до них до цього і знову захотіли зробити щось нове, щось неочікуване і революційне. В результаті чого, в цій грі величезна кількість неочікуваних і дійсно вражаючих рішень для сюжету, структури, ґеймплею. Які, на жаль, реалізовані зазвичай погано.

Final Fantasy VIII - Remastered, review, огляд Final Fantasy VIII - Remastered, review, огляд Final Fantasy VIII - Remastered, review, огляд

Сюжет та оповідання в Final Fantasy VIII на дуже високому рівні. Я навіть забув наскільки дійсно класно написаною була гра, як розробники додали неймовірну кількість деталей і нюансу кожному з персонажів. На момент виходу гри, це були найглибші, найбільш пророблені персонажі в серії і хоча вони все ще були драматизовані, персонажів можна було сприймати як людей. Жарти тут зазвичай чудові і все ще викликають сміх, є безліч чудових емоційних сцен, а ідея показувати одночасно текстом і діалог і думки Скволла (головного героя) додає глибини в моменти, де без цього її б не вистачало. Бувають тут інколи і ситуації де розробники трохи не змогли розрахувати і емоцію не одразу вдається впізнати тому, що гра не може передати тонкощі змін обличчя чи речей, які голосом було б простіше передати. Але навіть в такі моменти можна дати фантазії домалювати те, чого не вистачає.

Ідею обладнання тут повністю переосмислили. В грі його в традиційному розумінні немає взагалі, єдине обладнання яке можна змінювати (що змінює його і візуально) це зброю, але змінюється воно теж не традиційним способом, а через покращення існуючої зброї. Причому, робити це необов’язково, бо більший акцент тут не на це, а на те як тут взагалі покращуються характеристики персонажів. Кожен персонаж може приєднати до себе будь-яку кількість GF – Guardian Force. …і оскільки в центрі сюжету любовна історія, то люди досі жартують що GF означає “GirlFriend” (тобто “дівчина” у сенсі романтичних відносин). Так ось, GF – це типові Summon монстри, тобто дивні магічні створіння, яких можна призвати для допомоги в бійках. Але у випадку цієї частини, коли такий GF приєднаний до персонажа, то персонаж може також приєднувати до різних характеристик магію, що їх покращує. Це включає навіть захист та атаку елементами та статусами. А це означає, що від гравців повністю залежить, як кожен з персонажів буде працювати, які в них будуть сильні та слабкі сторони. Бо єдиною “вбудованою” відмінністю між персонажами тут є лише атака Limit Break, яка повертається з FF VII, але за механікою більше схожа на спеціальні атаки на низькому здоров’ї з FF VI, правда тут їх можна також викликати силою завдяки магії та предметам.

Деякі зі звичних для серії речей зникли, або були перероблені під більший “реалізм” проекту. Наприклад “скарбів” тут в класичному розумінні немає взагалі і навіть гроші після боїв не падають. Замість цього ви регулярно отримуєте зарплатню, яку можна витрачати на різні допоміжні предмети в магазинах і, фактично, більше ні на що. Є і більш дивні зміни – наприклад в грі повністю зникло поняття переднього чи заднього ряду, тому позиція персонажів чи ворогів на екрані не грає жодної ролі. І до деяких атак, та використання GF додали певні інтерактивні елементи, які можуть робити ці атаки сильніше, що цікаво, хоча може і набридати.

Світ гри теж дуже крутий. Цього разу, серія вирішила створити щось, що нагадує середину 20-го сторіччя, але з додатковими елементами магії та фантастичних технологій. І сюжет тут дійсно цікаво слухати, особливо тому, що оповідання час від часу перемикається на “світ сну”, де ми бачимо події, які відбувались в світі одне покоління назад, і це постійно якось цікаво перегукується з подіями сучасності та створює інтригу. Що під кінець гри дуже класно і цікавим чином пояснюється, звичайно. Також в цьому проекті розробники дуже сильно експериментували зі змішуванням пререндерних CGI елементів які рухаються (як відео, фактично) з ґеймплеєм який ви контролюєте і інколи воно дуже вражає навіть сьогодні. Є і багато “кінематографічних моментів”, які інколи працюють як фактично QTE, але інколи і як звичайний ґеймплей, просто з більш епічною презентацією. Ну і саундтрек в грі, звичайно, був чудовим і який варто слухати окремо.

Ну і оскільки магію ви використовуєте як обладнання, то варто поговорити і про те, що тут нема “мани” чи “MP”, замість цього магічні закляття працюють як предмет з обмеженою кількістю, який треба отримувати через систему “Draw” (в даному випадку, скоріш за все це можна передати як “Вбирати” чи “Поглинати”). Ну… в принципі саме тут пора перемикатись на все те, що в грі не працює, бо, по факту, саме з цієї системи поглинання магії гра починає розвалюватись. Ідея для системи дуже прикольна – поглинати магію можна з ворогів під час бою, або з різних “криниць” у світі. І якщо ви робите це з ворогів під час бою, то у вас два варіанти – використати магію одразу, або забрати в свій запас, і у ворогів, на відміну від вас, запас заклять необмежений. Тому дуже часто в більш складних бійках є ворог, який має на собі якісь допоміжні закляття і одночасно виступає як ваша загроза, але також і як ваше необмежене джерело для корисного закляття. Дуже цікаво і цю ідею, я певен, можна було б зробити класно.

Просто в FF VIII, на жаль, воно працює погано. Бо поглинання магії – це грайнд, який довгий та нудний. А не робити цього, це собі в ногу стріляти, бо набагато вигідніше накопичити найкращих заклять якомога скоріше і прокачати персонажів поза будь-які нормальні ліміти. Ну тобто – якщо у вас є можливість дістати закляття Смерть з відносно малим ризиком, то беріть. Потім назначаєте на атаку персонажам з GF які це дозволяють і велика кількість ворогів вмирають з одного удару. Але окрім цього постійного дисбалансу, який то потребує, то не потребує грайнду, ці закляття постійно треба ще менеджити. Для деяких бійок треба переставити закляття, бо може вороги поглинають певний елемент чи статус. А кожен раз, коли ви відправляєтесь в “світ сну”, то абсолютно всі GF та магія на всіх персонажах окрім Скволла скидається і вам заново треба все назначати.

В світі гри ви можете подорожувати потягом, який ходить за розкладом, брати машину в оренду, але цей світ дуже сухий і майже порожній. Він в FF VII вже був доволі слабким, але в тій грі ви хоча б могли дізнатись щось цікаве про історію чи отримати прикольні сценки. Тоді як в ситуації з FF VIII було б краще його просто вирізати і зробити подорож по сюжету лінійним, так як це потім зробили в FF X, і просто під кінець гри дати якийсь літаючий апарат, як це завжди буває в цій серії, з яким можна повернутись в будь-яку стару локацію одразу. Все настільки жахливо з цією мапою відкритого світу, що тут в нього ще вставили неймовірно жахливі сховані квести, які, мабуть, найгірші з усієї серії. На деяких місцях мапи ви можете взаємодіяти з фактично пустим місцем і отримати якісь натяки про скарби, які ви можете десь знайти, або натрапити на невидиме джерело магії. Чому? Не знаю, може вони просто хотіли продати більше книг з проходженнями гри. Бо це абсолютно не весело, знайти це випадково майже неможливо і я не розумію чому воно так зроблено.

Але навіть в абсолютно лінійних сценах інколи складно зрозуміти, що від вас хочуть. Гра просто очікує, що ви здогадаєтесь, що тепер вам треба підійти до певного предмету на екрані з певного ракурсу, щоб сюжет просто продовжився, без жодної підказки. Або може підказка існує, але вона нічого не пояснює. Більш того, в грі є купа неймовірно корисних предметів, які можна отримати лише в певний момент і якщо ви здогадались що саме зараз треба підійти до певного персонажа і поговорити з ними певну кількість разів, бо якщо ви цього не зробите, цей дуже корисний предмет назавжди зникає. Навіть GF можна випадково пропустити, бо деякі з них існують лише як частина поглинання магії з боса, і якщо ви забули це зробити, то другий шанс у вас з’явиться лише в самому кінці гри. Причому, ці GF в меню поглинання навіть ніяк не позначені особливим чином і виглядають як просто закляття. Але гра, навіть якщо ви пропустили такого GF, все одно може запустити туторіал, який пояснює як використовувати можливості цього GF, яких у вас не має і не буде ще багато годин. Так, я знову пропустив GF Siren зі старту гри, як я це зробив років 20 назад, в цьому проходженні, як ви здогадались?

Потенціал у цього проекту неймовірний. З усіх частин Final Fantasy, саме Final Fantasy VIII потребує рімейк. Бо все що треба для неймовірно крутої частини у цієї гри вже є, просто це треба реалізувати краще. А версія Remastered – це фактично старий ПК порт гри, але з моделями персонажів у більш високій якості (вони дійсно класно виглядають), невеличкими змінами балансу через повне видалення Chocobo World міні-гри (і всі предмети з того жахливого грайнду тепер знаходяться в основній грі) і виправила музику, щоб тепер в грі грали треки з PlayStation версії, а не midi варіанти з оригінального ПК порту. Версія не без проблем і місцями виглядає та грається гірше за PS1 версію, але в цілому сучасному гравцю краще грати в це, а не в якусь іншу версію гри.

Єдине що – чи захоче хтось в це грати взагалі? І мені дуже сумно, що таке питання взагалі стоїть. FF VIII – дуже класна “кінематографічна сюжетна RPG” з купою чудових ідей, які на жаль поховані під реалізацією цих ідей. У версії Remastered ви можете скористатись різними бонусами (я дуже радий, що прискорення гри існує для таких класичних проектів) і навіть повноцінними чітами, та просто пройти гру заради сюжету. Що, може, того й варте. Але я би дуже хотів побачити рімейк гри, який бере всі класні ідеї цієї частини і робить все (або хоча б більшість речей) правильно.