Гидке каченя: F.E.A.R. 3

Гидке каченя: F.E.A.R. 3

Я би хотів назвати третю частину F.E.A.R. не такою як інші, але кожна частина серії була різною. Тим не менш, саме F.E.A.R. 3 люблять менше за всі інші (якщо ігнорувати доповнення і DLC) і на це є оправдані причини. Достатньо лише згадати те, що назву гри гидотно стилізували як F.3.A.R. Коли гра тільки вийшла, я був далеко не в захваті, але навіть тоді мені сподобались деякі елементи проекту. З тих пір про розробку гри стало відомо більше і з новим контекстом проходити гру в 2023-ому було ще приємніше. Навіть хоча гра все ще викликає купу питань.

F.E.A.R. 3, review, огляд F.E.A.R. 3, review, огляд F.E.A.R. 3, review, огляд

Як на сьогодні вже відомо, розробка проекту, який вийшов під назвою F.E.A.R. 3 почалася, коли проект планувався як F.E.A.R. 2. Day 1 Studios почали роботу по контракту з Vivendi Games, яким належала частина прав на серію F.E.A.R. (включаючи назву серії), з задачею зробити сіквел для першої частини, поки інші студії робили для тієї гри доповнення. Студія, яка створила серію (Monolith Productions) в той же час почала роботу над проектом, назвою якого було вибрано “Project Origin” шляхом інтернет голосування. Через декілька років розробки, Warner, яким в той час вже належали Monolith, викупили всі залишки прав на серію у Vivendi, тоді як останніх купили і майже одразу розформували Activision. В результаті всіх цих махінацій з правами, проект “Project Origin” перейменували в офіційний сіквел F.E.A.R. 2: Project Origin, тоді як проект Day 1 Studios вже не можна було назвати сіквелом і його почали переплановувати. Ідеї для сюжету і персонажів повністю переробили, фокусом проекту став кооперативний режим і через ще пару складних років розробки гра нарешті вийшла під назвою F.E.A.R. 3.

Такі зміни в проекті негативно вплинули на фінальний результат, що шкода, бо в грі є багато дійсно прикольних ідей. На базовому рівні, хоча F.E.A.R. 3 нагадує “типову консольну FPS кінця 00-их” навіть більше ніж друга частина (тут навіть систему укриття чомусь додали), коли екшен повноцінно стартує, грати все одно дуже весело. Швидкість персонажу більш обмежена, ніж в першій частині, але недалека від другої. Зброя тут здебільшого чудова, а рівні дуже різноманітні і прикольні.

Особливо прикольно тут грати за Пакстона Феттела, який виступає напарником для Пойнтмена (якому ім’я так і не вигадали). Пойнтмен, як і в першій грі, все ще користується уповільненням часу і працює як доволі типовий FPS персонаж. Тоді як Феттел працює абсолютно інакше. Сам він може телепатично бити ворогів на відстані або на близьких дистанціях, але в такому форматі його використання дуже обмежено. Але якщо ви телепатично підхопите ворога і у вас повністю заповнена енергія для уповільнення часу, то у вас є можливість в нього вселитись і тоді ви можете грати за цього ворога поки енергії вистачає. З інших вбитих ворогів постійно випадає енергія, яку ви можете підбирати і залишатись в одному тілі довше, або ви в будь-який момент можете вилізти з тіла самі. А значить, гра постійно мотивує гравця за цього персонажа намагатись залізти прямо в середину ворогів і почати сіяти хаос, бо якщо вбили тіло, в якому ви знаходитесь, вас це не вбиває.

Якщо грати в кооперативному режимі це навіть ще веселіше, бо персонажі прикольно доповнюють один одного. Феттелем грати трохи веселіше і легше, тому гравцю в його тілі варто буде себе трохи стримувати, але все одно проходження таким чином стає особливо прикольним і динамічним. Тим паче, що гра одночасно мотивує і кооперацію і конкуренцію, бо кожен з гравців буде набирати певні бали і фінал гри (тут один на кожного з персонажів) вибирається в залежності від того, в кого балів більше. В додаток до цього, деякі елементи гри частково рандоматизовані, а деякі унікальні для окремих персонажів, тому кожне проходження може відчуватись свіжим.

Але якщо кооперативно пограти у вас можливості нема, то всі проблеми гри стають особливо помітними. Наприклад, хоча грати за Феттела так весело, в сінглі його можна вибрати лише коли ви пройшли всю гру Пойнтменом. Частково це логічно, звичайно, бо на першому рівні Феттел доволі слабкий та… Ах точно, ви все правильно прочитали – я написав “рівні”, бо в цій грі є система досвіду, яка працює на ваш профіль в цілому. Отримувати досвід можна виконуючи прості задачі, та знаходячи колекційні предмети, а рівні можуть сильно змінити досвід з грою. Бо у вас буде більше здоров’я (яке в цій частині регенерує без аптечок), більше енергії, більше патронів, сильніша зброя… Саме чому також бісить і те, що хоча гра підтримує хмарне збереження сейвів, воно не запам’ятовує ваш прогрес в сюжеті і ваш рівень. Тому якщо ви пограли раз, а потім через пару років вирішили пограти ще раз, але за Феттела – вам треба його знову відкрити, якщо старі локальні сейви загубились.

Сюжет в цих іграх завжди був не найкращою частиною, але в проектах від Monolith Productions оповідання було якісним і завжди можна було очікувати прикольні несподіванки. На відміну від них, в F.E.A.R. 3 дуже примітивна, а інколи просто комедійна. Але хоча б стиль Day 1 Studios підтримали. Багато прикольних візуальних елементів перших двох ігор тут відтворили (гра на іншому рушії), і зверху ще накидали декілька нових симпатичних ідей. Музика теж буває непоганою. Але з іншого боку переходи між рівнями гри, а інколи навіть локаціями в середині одного рівня, зроблені дуже бюджетно. Тому гра відчувається, ніби її створювали з набагато меншим бюджетом, в порівнянні з першими двома проектами.

В якомусь іншому світі, проект, який вийшов як F.E.A.R. 3, міг би стати дуже крутим. Та навіть те, що ми дійсно отримали, в цілому непогане і точно краще за те, як гру часто критикують. Ну, це якщо ви пориєтесь в файлах і знайдете як FOV таким, щоб від нього не блювати, бо в налаштуваннях цього нема… Так що, якщо у вас є можливість придбати гру за низькою ціною, особливо з друзями, то пограти в неї є прикольно. Будуть нудні моменти, але й прикольних тут вистачає. Просто не очікуйте гри якості першої частини, та навіть і другої. Якщо пограти з друзями можливості не буде, то більше шансів, що гра вам не сподобається, але навіть так вона непогана. Взагалі, було б прикольно колись побачити серію F.E.A.R. знову, але може з урахуванням досвіду цієї гри.