Зачарований: Chants of Sennaar

Зачарований: Chants of Sennaar

Мені дуже подобаються ігри де загадка в тому, що треба перекладати інші мови. Можливо це тому, що я перекладач, якому з дитинства треба було постійно думати декількома мовами. Можливо тому, що мені цікаво як можна концепцію перекладу зробити ігровою механікою. Але з тих пір, як вийшла неймовірна Return of the Obra Dinn, багато розробників почали використовувати схожу ідею, де треба спочатку зробити декілька припущень, а потім гра може підтвердити, чи спростувати ці припущення, і це непогано наклалось на дві гри про переклад: Heaven’s Vault та Chants of Sennaar. Дві гри, які в чомусь схожі, але також дуже різні в тому, про що вони насправді.

Chants of Sennaar, review, огляд Chants of Sennaar, review, огляд Chants of Sennaar, review, огляд

Як ви могли здогадатись, Chants of Sennaar – це пригодницька пазл гра, де центральною механікою виступає переклад. З самого початку, ви будете досліджувати дивні місця, в яких живуть різні культури, які використовують символи, які ви не розумієте. І поступово, використовуючи написи та діалоги, ви зможете зрозуміти, що означає кожен з символів мови. І вам треба цим займатись, бо більшість перешкод на вашому шляху зазвичай представляють з себе прості задачі, які потребують чітких інструкцій. І поки ви не можете прочитати інструкцію, ви не можете задачу виконати. Чи далі ви будете досліджувати це дивне місце, тим більше культур зі своїми мовами, граматичними правилами та синтаксисом, які вам теж треба буде зрозуміти.

Chants of Sennaar, review, огляд Chants of Sennaar, review, огляд Chants of Sennaar, review, огляд

Звичайно, гра не очікує від вас розуміння повноцінної мови з неймовірно величезним словником, тому всі мови в грі спрощені. Все персонажі в грі також “розмовляють” символами, повністю ігноруючи різницю написаної та усної мови. І гра в цілому розрахована на те, що ви без проблем зможете заповнити словник за одне проходження. Що чудово підходить під концепцію пазл гри і дуже захопливо в процесі. Як я вже згадував, система підтвердження припущень з Return of the Obra Dinn грає центральну роль, тому час від часу, коли гра вирішує, що у вас достатньо контексту для розуміння символів, вона дає вам сторінки з ілюстраціями, на яких ви можете спробувати підтвердити свої припущення. Якщо ви були праві, то гра автоматично замінює всі вручну написані припущення на “офіційний” переклад, і також всі тексти, де кожен символ вже відомий, починають звучати як літературний переклад, замість дослівного.

Написання припущень вручну дуже прикольне, і на платформах без фізичної клавіатури вам дається віртуальна. І мені дуже сподобалось, що писати треба самому, бо зазвичай в “Obra Dinn”-подібних іграх (включаючи Heaven’s Vault) дають вам варіанти, між якими треба вибирати, що зі старту направляє вас на певний ланцюг думок, тоді як в Chants of Sennaar гра може не дати вам жодного контексту на початку. І якщо ви вирішили, що символ означає “лопата”, то ви так і записуєте. І якщо пізніше в новому контексті цей символ ніяк логічно не може означати “лопату”, то вам треба подумати знову і запропонувати нове припущення (або поки залишити як є). Бо може цей символ означає “роботу”. А може “землю”. А може “сад”. І поки ви не знайдете достатньо контексту, у вас не буде чіткої відповіді і ви майже гарантовано будете неправі.

Chants of Sennaar, review, огляд Chants of Sennaar, review, огляд Chants of Sennaar, review, огляд

Найбільша відмінність цієї гри від Heaven’s Vault не в тому, що треба писати припущення самому, а в тому, про що гра в цілому. Бо Heaven’s Vault – це “вибери свій шлях” інтерактивна історія, яка нелінійна і в якій процес перекладу дає вам більше контексту для тих рішень, які вам постійно треба приймати. Це гра не про переклад, і від вас не очікують, що ви зможете перекласти всі символи до того, як ваші вибори приведуть вас до фіналу гри. Тоді як Chants of Sennaar – це пазл про переклад, який очікує, що ви будете намагатись зрозуміти і перекласти все, з усіма поговорити і побачити все за одне проходження. Як це і було в Return of the Obra Dinn чи The Case of the Golden Idol. Це не питання того, що один чи другий варіант “краще”, просто важлива відмінність, від розуміння якої залежать ваші очікування.

Chants of Sennaar, review, огляд Chants of Sennaar, review, огляд Chants of Sennaar, review, огляд

Бо як пригодницька пазл гра про переклад Chants of Sennaar – неймовірно класна. Тут є більш слабкі моменти і одна з найостанніших в грі підказок не настільки очевидна, як, мені здається, було варто зробити. Плюс, управління з мишею тут не найкраще і я дуже здивований, що в грі нема можливості затиснути кнопку миші, щоб рухатись, а не лише клікати. Але мені дуже сподобалось її проходити і якщо вам подобаються Return of the Obra Dinn чи The Case of the Golden Idol, то тут і думати не треба – Chants of Sennaar вам теж сподобається. Хоч вона і працює більш схоже на класичну point and click пригодницьку гру, поки ви нічого не перекладаєте. Але якщо вас більше цікавлять інтерактивні історії, то майте на увазі, що це не Heaven’s Vault. Ця гра не про рішення і наслідки, а про загадки і їх рішення.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: