Радий: Crow Country

Радий: Crow Country

Схоже, що ми все ще в періоді відродження survival horror, і постійно бачимо нові релізи від великих та маленьких студій в цьому піджанрі action adventure. За останні 7 років вийшло декілька чудових ігор, і доволі багато просто прикольних. Але вистачає й поганих або таких, які більше акцентують аудіо-візуальну ностальгію, а не гарний дизайн. На основі моїх перших вражень і демо версії, я очікував що саме до останніх буде відноситись Crow Country. На щастя, гра виявилась дуже прикольною.

Оскільки це справжній представник survival horror, то ви одразу можете уявити, що ігровий світ поєднаний між собою, і під час дослідження ви будете знаходити важливі предмети для вирішення загадок та проблем, паролі, нову зброю та покращення зброї для того, щоб пройти далі по сюжету. Ресурси обмежені і ви в більшості випадків зможете уникати сутичок з ворогами. Світ гри не дуже великий, але при цьому тут є лише один повноцінний момент, після якого ви не зможете повернутись назад, майже в самому кінці гри. Тоді як до цього, ви будете мати можливість (і часто потребу) повертатись в раніше досліджені кімнати. Процес чого тут особливо класно зроблений, бо ігровий світ постійно оновлюється новими ворогами та пастками, а значить вам постійно треба бути уважними. Взагалі ідея додати пастки в список перешкод мені дуже сподобалась, і вони чудово доповнюють типовий ігровий процес жанру.

Crow Country, review, огляд Crow Country, review, огляд Crow Country, review, огляд

Найбільш унікальним елементом гри, скоріш за все, можна назвати перспективу камери гри і її візуальний стиль, який нагадує Final Fantasy VII та Little Big Adventure. І хоч я і радий, що помилявся, і гра не робить саме на цьому основний акцент та розуміє важливість класного ґеймплею, все одно цей підхід гру не покращує. Тому всі бойові аспекти проекту від такого рішення страждають. Не настільки, щоб грати було погано, але коли існують Heaven Dust чи її продовження, в яких видно, як можна таку перспективу реалізувати краще, то все одно трохи сумно, що розробники вирішили зробити все інакше.

Що було зовсім неочікуваним сюрпризом, так це сюжет. Навіть в іграх жанру з великим бюджетом історія та персонажі зазвичай дуже примітивні, і головним прикладом того, як це можна робити правильно якийсь час залишалась серія Silent Hill (але вона сама давно гарним прикладом не може бути). В Crow Country сюжет не має звичних елементів психологічного горору чи дуже “складних” та “дорослих” питань, але при цьому сюжет і оповідання тут дуже прикольні. Сюжет доволі дивний, інколи майже комедійний, але дуже класно написаний і має декілька неочікуваних поворотів ближче до фіналу.

Я не думав, що Crow Country буде веселою грою. Стильною, цікавою, незвичайною – так. Але виявилось, що саме грати в неї дійсно прикольно. В новій грі плюс вам стають доступні веселі нові інструменти, з якими гру проходити знову ще веселіше і швидше. Є навіть режим, в якому ви можете лише зосереджуватись на загадках та сюжеті. Тому немає причин не спробувати цю гру, щоб хоча б прикинути чи вам вона сподобається. І хоча я не можу сказати, що моя рекомендація дуже гучна і вам обов’язково треба купити цю гру прямо зараз, це такий проект, який міг би вийти в кінці 90-их чи на початку 00-их, коли в жанрі виходила вся улюблена сьогодні класика, і навіть сьогодні про нього б пам’ятали. На відміну від багатьох інших сучасних проектів, які “достатньо прикольні”, але які б на фоні класики легко б загубились.