Кілька думок про: Скотт Пілігрим (проти коміксів, проти фільму, проти серіалу)

Кілька думок про: Скотт Пілігрим (проти коміксів, проти фільму, проти серіалу)

Донедавна я не читав комікси про Скотта Пілігрима, не дивився Scott Pilgrim vs. the World чи Scott Pilgrim Takes Off. І гурт Plumtree теж не слухав. Що змінилось? Окрім того, що я давно хочу більше ознайомитись зі стилем режисера Едгара Райта, головною причиною нарешті познайомитись з цією “франшизою” стала публікація українського перекладу всіх томів коміксу. І оскільки мене знову стала цікавити якісна локалізація і я люблю підтримувати наші класні видавництва, я придбав комікси, останній з який вийшов буквально вчора, і почав читати.

Окей, швиденько опишу про що взагалі ця “серія”. Вона почалась з коміксів від Браяна Лі О’Меллі, які розповідають про життя Скотта Пілігріма та його друзів, які живуть в Торонто. І життя яких змішує типову драму людей яким тільки за 20 з супергеройськими і нереалістичними елементами. Основним сюжетом як коміксу, так і фільму, є боротьба Скотта з “злими колишніми” дівчини, в яку він закохався, без чого він не зможе з нею зустрічатись. В серії повно постійних відсилок до музики та ігор, але навіть якщо ви їх не знаєте, вам це не буде заважати, як і те, що ви скоріш за все не були підлітком в Канаді в кінці 90-их.

Scott Pilgrim, vs. the World, graphic novel, Takes Off, review, огляд

Якщо зовсім чесно – тематика та стиль коміксів навіть для 2004-го року був не таким і винахідливим чи новим. Більшість вебкоміксів тих років в головних ролях мали дивних задротів, та і навіть візуально стиль коміксу не міг не нагадати мені Eddsworld. Але при цьому, ці комікси дійсно дуже якісні і прикольно зроблені. І презентація тут класна, і те як тут жанри та візуальні стилі змішані краще за те, що зазвичай публікувалось в інтернеті. І навіть відсилки до ігор та музики були зі смаком. Хоча від одного тому до наступного можна побачити, як автор постійно змінював плани про розвиток персонажів та ситуацій, сам сюжет тут непоганий і майже всі персонажі класно розвиваються. І переклад у виданні від MAL’OPUS хоча і має декілька доволі малих помилок, дуже якісний і більшості читачів його буде повністю вистачати. Сам комікс не захоплює з перших сторінок, але з часом стає все більш цікавим.

Scott Pilgrim, vs. the World, graphic novel, Takes Off, review, огляд

А ось фільм захоплює прямо з перших секунд. І боги, який же він неймовірний. Так, тут довелось трохи порізати сцени та викинути декілька персонажів, і багато ситуацій розвиваються інакше і отримують розв’язку набагато швидше, якщо дивитись на нього як на екранізацію. Але якщо думати про фільм, як про незалежну історію, то тут і критикувати майже нічого. Темп тут ніколи не зупиняється, смішні жарти відбуваються майже кожну секунду і купа шалених сцен з коміксу, які здавались неможливими для екранізації, екранізовані і так круто, що роблять їх ще краще, ніж було у вашій уяві. Мабуть це все не здивує тих, хто вже дивився фільми Едгара Райта, але я не дуже “по фільмах”, тому для мене перегляд був магічним і незабутнім. Але все одно трохи шкода, що в контексті екранізації деякі з персонажів в фільмі мають дуже спрощену і не сильно цікаву роль, в порівнянні з коміксом. Але фільм від цього краще.

Scott Pilgrim, vs. the World, graphic novel, Takes Off, review, огляд

Що ставить анімаційний серіал 2023-го в дуже неприємну ситуацію. З одного боку, це прикольний новий погляд на події з коміксу та фільму, але в альтернативній історії, де сюжет розвивався інакше. З іншого боку, цій історії не вистачає тієї глибини розвитку персонажів, яка інколи бувала в коміксі, і не вистачає стилю, який був в фільмі. В серіалу є свій голос і стиль, просто результат сприймається як щось більш “передбачуване”, ніж щось неочікуване і незвичайне. Та все ж, я був радий побачити нові версії розвитку персонажів і ситуацій і отримати свіжий погляд на те, що вже відбувалось в коміксі та фільмі. Хоча і тут хоч деякі персонажі стали цікавіше і глибше, деякі залишились більш примітивними, як в фільмі, а деякі стали ще менш цікавими.

Scott Pilgrim, vs. the World, graphic novel, Takes Off, review, огляд

Якщо ви взагалі не знайомі з серією про Скотта Пілігрима, то чи варто вам це зробити? В першу чергу, обов’язково подивіться Scott Pilgrim vs. the World first. Фільм чудовий, веселий і затягне вас в цей дивний всесвіт набагато швидше, ніж комікс. Коли подивитесь і якщо вам сподобається (буде дивно, якщо ні), то варто почитати і комікси теж. Тут більше сюжету, більше часу на розвиток персонажів і деякі з них, я певен, вам сподобаються набагато більше, ніж в фільмі (наприклад Кім). Ну а якщо вам після цього захочеться ще, то подивіться і Scott Pilgrim Takes Off. Не думаю, що є сенс дивитись його до того, як познайомитесь з фільмом і почитаєте комікси, бо хоча тут своя історія, вона сильно залежить від контексту, який дають оригінали. Я дуже радий, що нарешті дізнався хто такий Скотт Пілігрим, але не думаю, що захочу дивитись анімаційний серіал, якщо його продовжать. Мені повністю вистачило фільму та коміксу.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: