Кілька думок про: SteamWorld Build

Кілька думок про: SteamWorld Build

Оскільки я майже ніколи не граю в стратегії, включаючи навіть city builder ігри, я був не певен, чи пограю в SteamWorld Build. Всесвіт SteamWorld мені здається милим, але єдині частини в які я грав (і з великим задоволенням) були метроідванія платформери SteamWorld Dig та її сіквел. Але демка гри мені сподобалась, бо відчувалась ніби гра як раз для людей як я, які в цьому жанрі не сильно розбираються. Гра мені теж сподобалась, але для кого вона я трохи тепер не певен.

Основна фішка SteamWorld Build в тому, що це не просто стратегія, а дві різних типи стратегій в одній грі. Починається вона як типовий (але дуже зрозумілий і простий) city builder з класичним для жанру плануванням ресурсів та розташування будинків на обмеженій території. Але через деякий час ви спускаєтесь під землю і вам стає доступним другий шар гри, який працює як спрощений Dungeon Keeper. І загальний баланс того, як треба одночасно грати в дві таких трохи різних типу гри в цілому приємним. Але знову варто нагадати, що я таке граю не часто (в випадку з Dungeon Keeper “такого” майже і не роблять більше…) і як для мене, гра була не складною, але не те щоб зовсім супер легкою. Ну і також тут проста, але приємна історія, події якої відбуваються, як я зрозумів, в той же час, що і події SteamWorld Dig 2.

SteamWorld Build, review, огляд SteamWorld Build, review, огляд SteamWorld Build, review, огляд

Але навіть з моїм примітивним розумінням жанру я не міг не побачити, що гра не сильно глибока. Тут мало що з точки зору задач та систем сильно розвивається. Тому через пару годин ви будете знати більшу частину того, що треба робити в грі до кінця. Що призводить до дивного проходження, де і складного ґеймплею для любителів дійсно складних стратегій тут немає. Але і просто грати на розслабоні може набриднути. Коли ви вперше починаєте гру, наприклад, у вас буде вибір в яку локацію поїхати і по факту це лише вибір візуальних особливостей оформлення мапи і все. Ну і після проходження однієї такої локації до кінця ви отримаєте спеціальний бонус, який буде доступний для всіх наступних проходжень гри в будь-якій мапі. Що прикольно, але я не знаю скільки людей захочуть перепроходити цей проект так часто, бо він настільки простий.

Грати мені сподобалось. І вже цей факт вартий уваги, бо я зазвичай в такі ігри не граю, але цей проект мене зачепив. Рівно настільки, щоб я пройшов гру до кінця, але не можу сказати, що після проходження в мене залишились сильні емоції. Просто “прикольна” гра. Якщо вас цікавить жанр, то зі скидкою може буде варто взяти. Ну і якщо ви в жанр ніколи не грали – то може це як раз буде непоганим знайомством. Але якщо ви любите дуже складні і насичені приклади жанру, я не певен, що ви знайдете в цій грі щось, що вас зачепить.